Négy és fél évet töltött Szaratovba hadifogságban a székkutasi Maczelka István, aki augusztus 9-én töltötte 90. életévét. E jeles nap alkalmából Rostás Péter, alpolgármester köszöntötte otthonában a már szép korú Pista bácsit, aki egészségi állapotára nem panaszkodik, a lába fáj a sok-sok séta miatt.

Maczelka István 1924. augusztus 9-én, Hódmezővásárhelyen született, így két napja töltötte be 90. életévét. Családjával vasárnap ünnepelték Pista bácsit, míg hétfőn délelőtt Székkutas alpolgármestere Rostás Péter köszöntötte fel. A városvezető nem üres kézzel érkezett, hiszen egy csokor virágot, egy kis finomságot, valamint egy emléklapot vitt az ünnepeltnek.

Pista bácsinak három gyermeke született, Margit, Ilona és István. Jelenleg legnagyobb gyermekénél, Margitnál él, aki férjével, Böjti Gáborral gondozzák. „Az egészségem rendben van, csak a lábaim fájnak a sok séta miatt. Az orvos is azt mondta, hogy mindenkinek ilyen szív kellene, mint, amilyen nekem van” – fogalmazott az ünnepelt, aki soha nem ivott és dohányzott, így véleménye szerint ennek is köszönheti jó egészségét.

Maczelka István 1964-ben ment nyugdíjba. Életében földműveléssel foglalkozott, majd később a helyi TSZ-ben fogathajtó volt. Elmondása szerint 4 és fél évet volt 3000 kilométerre Székkutastól Szaratovban hadifogoly. Abban az időben rengeteget kellett sétálnia, amelynek „ma issza meg a levét”, ugyanis fájnak a lábai.

Napjait a kertben olvasással, valamint tévézéssel tölti. Mint, ahogy már említettük vasárnap köszöntötte fel a család, de nem tudott ott lenni mindegyik unoka és dédunoka. A négy unokája Gabriella, Attila, Árpád és Tímea, míg a hét dédunoka Balázs, Barna, Brigitta, András, Fruzsina, Tamás és Zsombor.

Szerkesztőségünk ezúton kíván Boldog Születésnapot!

Forrás: promenad.hu