Székkutas - Elhanyagolt, és turisztikai lehetőség is rejlik benne – indokolta Szél István székkutasi polgármester, hogy közel 1,5 éve miért kezdeményezték a MÁV-nál a mintegy 70 évvel ezelőtt épült vasútállomás épületének önkormányzati tulajdonba vételét. Hosszas tárgyalások után végül ingyen kapja meg a falu a vasútállomás épületét, amelyet két éven belül szeretnének felújítani, rendbe tenni.

– Nem volt egyszerű feladat, hiszen, ha jól tudom, az országban először veszi át önkormányzat az állomás épületét. A használatához viszont valamennyivel a MÁV továbbra is hozzájárul majd. Idén a külső és belső várókat újítjuk fel saját forrásból, több 100 ezer forintból, jövőre a vasútállomás környéke következik – magyarázta a polgármester.

Mind a két váróban a faluhoz kötődő Piroska-kultusz elevenedik meg a falakon. A falumúzeum megnyitásával ugyanis a német író, Hugo Hartung regényéhez kötődő ereklyéknek, plakátoknak másik helyet kellett keresni – jövőre rendhagyó kiállítást terveznek az anyagból.

A vasútállomáson évek óta nem árusítanak már vonatjegyet. Az internetes menetrend szerint naponta kora reggeltől késő estig 15 szerelvénnyel lehet Székkutasról elindulni, vagy a faluba megérkezni.

- Forrás: www.delmagyar.hu -