1000 darab pecsenyekacsát kapott Székkutas önkormányzatától 96 helyi család.

Szél István, Székkutas polgármestere elmondta, hogy az önkormányzat a mezőgazdasági startmunka programjából befolyt pénzből vásárolta meg a szárnyasokat. Zöldséget és gyümölcsöt termeltek, amit eladtak, és ebből a pénzből vették meg a kacsákat. Így jutott a rászoruló családoknak 10, a nagycsaládosoknak pedig 20 baromfi. Ugyanennyi csomag száraztésztát is kiosztottak, ezt a tésztakészítők gyártották.

"Azt szeretnénk, hogy neveljék föl ezeket az állatokat a családok"-foglamazott Szél István polgármester. Elmondta, hogy nem pusztán élelmiszer csomagot szerettek volna vásárolni, hanem ennél többet kívántak segíteni azzal, hogy élő állatokat adományoznak a családoknak, amiket fel tudnak nevelni.

Többen kérdezték a polgármestert, hogy honnan kerítsenek a felnevelésükre pénzt? "A háztájon mindig akad annyi eleség, élelem, hogy abból a kacsák felnevelésére is jusson" - fogalmazott a község első embere. Hozzátette, nyomon követik az állatok sorsát, hiszen azt szeretnék, hogy a kacsák valóban a rászoruló családoknál maradjanak, és ne vesszenek el.

Ezt a programot szeretnék rendszeresíteni. Jövőre azt tervezik, hogy kismalacokat osztanak ki a rászorulók között, így segítve a helyi családok életét. Azt otthon kimaradt étel, a háztájon megtermelhető zöldségekből akár a kacsát, akár a sertést fel lehet nevelni – fejezte be mondandóját Szél István.

Jandsó Jánosné Hankó Judit, 5 gyermek édesanyja. Ők 20 kis kacsát kaptak ajándékba. Kitakarított, előkészített hely várta a baromfiudvar új lakóit, akik azóta a Jandsó családnál nevelkednek. Az édesanya elmondta, hogy nagyon örülnek ennek a kezdeményezésnek, hiszen ezzel segíti őket az önkormányzat a megélhetésben. "Egy kis húst, egy kis ennivalót jelent ez is a családnak" mondta el a házigazda. Hozzátette, két kisebb gyermeke is nagyon szívesen segít az ellátásukban.

- Forrás: www.promenad.hu -