A következő uniós ciklus fejlesztéseiről egyeztetett a székkutasi civil szervezetek vezetőivel kedd délután a község Emlékházában Szél István polgármester. A település vezetője szólt a tervezett beruházásokról, és a civil szervezetek is elmondhatták elképzeléseiket.

A polgármester kiemelte: ősszel 170 milliónyi fejlesztési pénzhez jut a település, amely egy részéből a beruházásokat finanszírozzák, de jut belőle közösségi rendezvényekre is. Mint kiemelte, fontos, hogy az önkormányzat és intézményei működési költségeit csökkentsék, hiszen a megtakarítást is a közösségre fordíthatják.

A folyamatban lévő beruházások között Szél István szólt a művelődési ház felújításáról és a főtér május közepétől folytatandó rekonstrukciójáról is. Ennek kapcsán elmondta: a közművelődési intézményt szeptember első hetében tervezik átadni, és ugyanezen a hétvégén kerül sor a szántóversenyre és a motoros találkozóra is.

A művelődési ház nagyterme megújul, új függöny, hangosítás és világítás segíti majd a rendezvények színvonalas lebonyolítását, de felújítják a civil klubot, a teleházat is. Korszerűsítik a nagyterem fűtését és parkettáját is, valamint új székeket és asztalokat szereznek be a megújuló színházterem berendezésére.

A következő öt év feladata lesz az emeleti rész és a könyvtár felújítása, és a tervek szerint a falugazdász és az agrárkamara ügyfélfogadása a régi rendőrőrs épületébe költözik. Az ötéves uniós ciklusban lesz lehetőség a lovas pálya kiépítésére, amely nemcsak lovas, hanem más típusú társadalmi rendezvényeknek is színhelyet adhat, míg a puszta túra útvonalát a Vásárhelyi Pusztáért Egyesülettel együttműködésben alakítják ki a nemzeti park területén. A túra útvonalát összekötik a csomorkányi templomrommal, a szürkemarha teleppel és a szélmalommal is, és Kakasszéket, mint célpontot bevonva akár ötven kilométeres biciklitúrát tehetnek az ide érkező vendégek biztonságos utakon.

Szintén az idegenforgalmat szolgálhatja a község tulajdonába kerülő állomásépület, ahol a Piroschka hagyomány és Hugo Hartung emlékkiállítása is helyt kaphat. Szél István hozzátette: a tervek között szerepel még a temető felújítása és a közvilágítás korszerűsítése is, továbbá az önkormányzat a mezőgazdasági területein megtermelt alapanyagok feldolgozására munkahelyeket tervez létrehozni.

Folyamatban van a Kakasszék-Székkutas kerékpárút közbeszerzése, továbbá bicikli utat alakítanak ki a megújuló 47-es út mentén Hódmezővásárhely irányába is. Az Orosháza-Kakasszék közötti kerékpárút mentén pihenőhelyek kerülnek kialakításra, és egy kilátót is terveznek az egykori iskola környékén.

A tervek szerint még az idén felújítják az első világháborús emlékművet, és már nyomdában van a most négyezer példányban megjelent, a települést a helyi fiatalok fotóin keresztül bemutató turisztikai kiadvány –tájékoztatott a polgármester.

Kovácsné Rostás Erzsébet, a község képviselőtestületének kulturális tanácsnoka és az olvasókör elnöke javasolt,a hogy a művelődési ház mögötti területen térkővel burkolt pihenőparkot alakítsanak ki kemencével és sakkasztallal. A tanácsnok a május 24-én megrendezésre kerülő gyermeknapról elmondta: a program az óvoda, az iskola és a civilek összefogásával valósul meg. A sportcentrumban délelőtt családi nap lesz, amelyen a motoros kör kerékpár szerelési bemutatót tart, továbbá lesz ugráló vár, és nagy mennyiségben fognak palacsintát készíteni, amelyhez már várják a sütésre vállalkozókat.

Szél István felvetette: a múzeumok éjszakája programsorozatához is érdemes kapcsolódni a településnek, későig tartó, vidám programokkal, amelynek részleteinek kidolgozásában a civilek közreműködését kérte. Blaskó Jánosné, az olvasókör szervezőtitkára elmondta: az első világháború kitörésének centenáriumán az Emlékpont történészeit kérik fel ismeretterjesztő előadás megtartására, valamint július végén, augusztus elején tervezik megrendezni a helytörténeti tábort.

Horváth Pál, a Székkutasi Motorosok baráti Körének vezetője elmondta: augusztus másodikára szervezik az idei találkozójukat, míg a Székkutasi Lovas Klub 2000 vezetője, Fehér Imre hozzátette: az idei lovas napot augusztus 16-án tervezik megtartani, míg Uhrin József, a székkutasi polgárőrök vezetője bemutatta az önkormányzati támogatásból beszerzett új láthatósági mellényt, amelyben szolgálatukat ellátják.

Forrás: promenad.hu