Mindszent - 476 mindszenti ingatlanra jegyeztetett be jelzálogjogot az önkormányzat, mert a lakók tartoznak a csatornázási hozzájárulással. Ezek zöme csatornázatlan, de akadnak csatornázottak is – utóbbiak közül többen még mindig nem értik, miért kell újra perkálniuk.

- Az ingatlanunkat, a többi Szabadság utcaival együtt, már több mint 10 éve csatornázták, a víziközmű-társulat mégis kéri a 200 ezer forintot mindenkitől. Akik pedig nem fizettek, azoknak jelzálogjogot jegyeztettek be a lakására, házára. Így jártunk mi is – panaszkodott a beteg feleségével a Szabadság utca 19. szám alatt lakó mindszenti Kiss Mihály. Elmondta: az első csatornázás sem volt ingyen, az arra felvett kölcsön részleteit még mindig fizetik, 1 év múlva jár le. És 12 esztendeje a csatornadíj is szerepel a családi büdzsében. Újabb terhet nem tudnak a nyakukba venni, ráadásul ez furcsa akció lenne: kettőt fizet, egyet kap – jegyezte meg. A víziközmű-társulatban anno kényszertagok lettek, mert a rendelet által előírt 67 százaléka a lakosságnak már belépett.

Évekkel ezelőtt Kiss Mihály már egyeztetett az önkormányzattal és a 2007-ben alakult víziközmű-társulattal. Elmondta, hogy bemutatta a dokumentumokat a csatornázásról, semmilyen visszajelzést nem kapott, azt hitte, minden rendben. Tévedett. Az értesítést arról, hogy hivatalos levelet kaptak, szilveszter napján dobták be hozzájuk. A küldeményből megtudták: jelzálogjogot jegyeztek be házukra (ennek lehetőségét hónapokkal korábban már jelezték az érintetteknek). A kézbesítéstől számítva 30 napon belül fellebbezhetnének. Mihály elkeseredetten jelentette ki: – Ha viszik a házat, akkor sem fizetünk, nincs miből! A fellebbezésre sincs 10 ezer forintunk.

Az önkormányzattól kapott tájékoztatás szerint 476 ingatlanra került jelzálogjog-bejegyzés – a határt 90 ezer forintos mínusznál húzták meg, a teljes kintlévőség több mint 10 millió –, ezek zöme nem csatornázott. A Kiss-esettel megkerestük a víziközmű-társulatot, ahol a következő tájékoztatást kaptuk: mindenkinek fizetni kell, az összegek különbözők. A csatornázott ingatlanok hozzájárulását – a 2011-es és a 2012-es közgyűlésen – csökkentették, állami támogatással, vagyis Fundamenta lakástakarékkal 150, a nélkül 180 ezer forint, míg ahol nincs kiépítve a csatornahálózat, ott az összeg változatlan, 200, illetve 260 ezer forint. Azért kell minden mindszentinek hozzájárulni a költségekhez – magyarázták –, mert szennyvíztisztító épül, a régi csatornákat fel kell újítani és rákötni az új rendszerre.

98 ingatlant már csatornáztak. A társulat nyilvántartása szerint 98 mindszenti ingatlan – ezek között található társasház is – rendelkezik csatornarákötéssel. A mostani, 2950 ingatlant érintő, 4,5 milliárd forint összköltségvetésű beruházás november 4-én startolt.

Hivatalos eljárás

A hozzájárulás adók módjára behajtható köztartozás. A kormányrendelet szerint a határidőre be nem fizetett érdekeltségi hozzájárulást az intézőbizottság elnökének megkeresésére a polgármesteri hivatal adóügyi szervezeti egysége (Mindszenten adócsoport) hajtja be. A víziközmű-társulat adja át az önkormányzatnak a hozzájárulási hátralékokat behajtásra, amelyről a jegyző rendelkezik.

- Forrás: www.delmagyar.hu -