Hétfőn délután közmeghallgatást tartottak a székkutasi művelődési házban. Kiderült, a település egyre biztonságosabb. Szó esett róla, hogy milyen fejlesztések valósultak meg az elmúlt időszakban és lehetőség adódott arra, hogy tisztázzák a szennyvízcsatornázás kérdéseit.

Az egyik legbiztonságosabb térségi település Székkutas- derült ki a hétfői közmeghallgatáson a hódmezővásárhelyi rendőrkapitány, dr. Rádi Norbert tájékoztatójából. Elmondta, az idei évben kilenc lopásról és egyetlen egy betörésről tudnak.

Voltak azonban trükkös lopások. Az ősszel tűzifát ajánlottak fel megvételre többeknek, jóval a piaci ár alatt. Megesett, hogy a mérés során 130 mázsa helyett 20 mázsa fát pakoltak le. Több mint 100 ezer forintos kár is keletkezhet ilyenkor. Arra hívta fel a figyelmet a kapitány, hogy figyeljenek erre oda a településen élők. Kiderült olyan is volt, aki előleget vett fel favásárláskor, majd eltűnt a pénzzel.

Kiemelte, hogy szolgálati autó fog járőrözni ezentúl a településen, amihez a helyi önkormányzat garázst biztosít és beszerzik a helyi őrsre a robotzsaru programot az önkormányzat támogatásával. A rendszer segítségével könnyebb lesz a rend őreinek a hivatalos dokumentumok elektronikus rögzítése, így több idejük lesz tényleges járőrözésre- derült ki.

Egy helyi lakos azt tette hozzá a beszámolóhoz, hogy köszöni a munkát, amit a rendőrség végez, ő több jogot adna a rend őreinek, amivel határozottabb fellépést gyakorolhatnának.

Szél István polgármester megköszönte a rendőrség munkáját és pédaértékünek nevezte a rendőrség együttműködését.

A település házi orvosa kérte a lakosságot hozzá szólásában, hogy ha kuruzslókkal találkoznak, jelezzék azt, mert kezdődő bűnelkövetési módszerről van szó. Felhívta arra is a figyelmet, hogy vannak olyanok, akik egészségügyi eszközöket árulnak az árú valódi értékének többszöröséért. Kérjék ki a véleményét, jelezzék neki, ha ilyen esetet tapasztalnak!- mondta.

A közmeghallgatáson lehetőség nyílt arra, hogy a helyi közműszolgáltatóknak tegyenek fel kérdéseket a jelenlévők. Egy úr nehezményezte, hogy rendszerhasználati díj terheli a számlát. A polgármester válaszából kiderült, ez jogszabályilag mindenkinek kötelező, ám a rezsicsökkentés mindenkinek könnyebbséget jelenthet a számla fizetésekor.

Szó esett róla, hogy drágább a kéményseprési díj. Megtudhattuk valóban változtak a jogszabályi előírások, amelyek meghatározzák, melyik kémény után, mennyit kell fizetni, de éppen most készül újabb törvényjavaslat erre.

A kapitány úr beszámolója után Szél István polgármester összegezte az évet. Kiderült, többmilliárdos fejlesztési pénzből számos felújítást valósítottak meg.Képletes példával élve, egy székkutasi lakosra több mint egymillió forintnyi fejlesztési pénz jut.

Uniós támogatásnak köszönhetően megújul az emlékház, megnyitották a Falumúzeumot, a művelődési ház felújítása is elkezdődött. Kiderült nem csak külső, hanem belső átalakítások is lesznek az épületben. Kicserélik a nyílászárókat és a vizesblokk is megújul. Megkezdődik a piac és a Béke utcai parkolók korszerűsítése. Megújul a sporttelep és a játszótér, a sportcsarnok. Korszerű világítást kap a sportpálya és négysávos futópálya is épülhet.

Kiderült elindult az Egészségésebb Székkutasért Program, amelyben havonta több mint 200- an vettek részt, tavasszal további szűrőprogramokkal bővítik.

Megvalósult a belvízcsatorna-hálózat kiépítése, és ugyan még nem látványos szakaszában tart, de megkezdődött a szennyvízelvezetés és szennyvíztisztításhoz kapcsolódó projekt, amely 1.1 milliárd forintba kerül és 90 százalékban támogatott.

Kiderült, folyamatban van 2 helyi szeméttelep rekultivációja, minden háztartás 2 hulladékgyújtő kerül majd: egy szelektív és egy kommunális edény. Kérdésként érkezett, hogy többet kell-e fizetni majd emiatt, kiderült: nem.

Szóba került, hogy folyamatban van a 47 es főút megújítása, hamarosan átadják a kakasszéki kerékpárutat és tervezik a háziorvosi rendelő felújítását is. Ennek részeként újraélesztő berendezés kerülhet a településre. Néhány főt foglalkoztató csokigyár és pálinkafőzde is épülne Székkutason és a Herbaria is telephelyfejlesztésbe kezd. Szél István elmondta jövőre a legfontosabb feladat az lesz, hogy hogyan tudják a helyi vállalkozásokat segíteni abba, hogy munkahelyeket teremtsenek.

A beszámolóhoz észrevételként érkezett, hogy télen is figyeljenek oda a kerékpárutak takarítására, néhány helyen nem megfelelően táblázott a település. Hozzászólás érkezett arra is, hogy rendetlenséget hagytak maguk után a belterületi csapadékcsatorna kivitelezői.

Felmerült, hogy szeretnék, ha újra lenne dögkút Székkutason, ezt megfontolja a testület. Volt, aki azt nehezményezte, hogy eltűnt a tekepálya. Kérdésként érkezett, hogy miért kell 5000 forintos ingatlanadót fizetnie mindenkinek, volt, aki sokallta ezt. A polgármester elmondta, hogy az adó egységes a településen, mindenki ugyanannyit fizet és a környező településekhez viszonyítva Székkutashoz mérten ez reális, megfizethető összeg.

A helyi iskola és óvodavezetők beszámolója után a lakossági kérdések megtárgyalása következett, a szennyvízcsatorna- hálózat kiépítésére vonatkozó felvetéseket külön tárgyalták. A jegyzőasszony adott részletes tájékoztatást a beruházásról. A lakossági kérdések arra vonatkoztak, hogy mit tehet az, aki eddig nem fizette az LTP megtakarítást, az hogyan teheti ezt meg. Kiderült,van lehetőség nekik is a befizetésre, azonban számolniuk kell bizonyos kamatokkal, érdemes mindenkinek felkeresni személyre szabott ügyintézésért az illetékeseket.

Forrás és fotók: promenad.hu