Csütörtökön délelőtt kezdődött az ünnepi műsor Székkutason, mely délben Díszközgyűléssel és a díszpolgári címek átadásával ért véget.

A Művelődési Ház előtt a Kamilla dalkör közreműködésével csendültek fel a Himnusz dallamai zászlófelvonás mellett. A kulturális központ mellett ezután elhelyezték az emlékezés virágait, a település és a civil szervezetek, pártok képviselői.

A művelődési ház nagytermében ünnepi színpadi műsorral léptek fel a Suliszínpad és a Színjátszó kör ifjú tagjai, akik közül sok előadó a közönség sorai között foglalt helyet. Az 1848-as történetek prózai és lírai összefoglalása után és előtt Szél István polgármester mondta el ünnepi beszédét.

A műsor után a zsúfolásig megtelt nagyterem közönsége előtt került sor a díszpolgári címek átadására. Szenti Tibor író, néprajzkutató, nemcsak Vásárhely, hanem a környéki puszta, így Kutaspusztai kutatásaival is ismertté vált. Számos kötödése van a településhez, gyűjtései jórészét is itt végezte, nem volt olyan év, hogy ne tartott volna előadást a településen.

Szenti Tibor munkásságát Szél István méltatta, majd a díjazott köszönte meg az elismerést, és kiemelte az állami kitüntetések mellett, sokkal fontosabb neki az a figyelem, amit Vásárhelytől és most Székkutasról kapott. Elhangzott egy betyárokról szóló könyvön dolgozik, de hamarosan külföldre látogat fiához, mivel három éve nem látta, és arról az útról is be fog számolni a kutasiaknak.

Az idei másik díjazott a 72 éves pónilovas Mihály Lacika, akit a község minden tagja ismer és szeret, és természetesen tegez, mivel Lacika ezt elvárja még az ovisoktól is. Dajka Andrásné települési képviselő ismertette Lacika életútját, kiemelve, azt a becsületes, jószívű, paraszti életet, melyet mind a mai napig megőrzött. Lacika tavaly ősszel a Rádió 7 Szőttes műsorának vendégeként is bizonyította, az őszinteség és a hagyományok tisztelete máig fontos értékek, hiszen az ismerősök mellett számos ismeretlentől kapott üdvözlő telefonokat a megye egész területéről. Lacika köszöntő, köszönő szavait és neves kitüntetést a terem népse közönsége vastapssal jutalmazta.

Forrás: promenad.hu