Úgy látszik, Andor László magyar EU-biztos is „beadta a derekát". Az Európai Bizottság ugyanis feloldotta az Andor tárcájához tartozó Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) felfüggesztését, így újraindult a Brüsszelbe benyújtott magyar számlák kifizetése.

Andor László október 4-én Budapesten tárgyalt Lázár Jánossal. Bár a felek nem tartottak sajtótájékoztatót, és a biztos titkársága is elhárított minden, a részletekre kíváncsi újságírói megkeresést, információink szerint úgy számoltak, október végére megtörténik a „kiegyezés" a befagyasztott pénzekről.

A jelek szerint ennél valamivel több időre volt szükség, ám végül „lezárult a háború", a héten több mint 318 millió euró, azaz mintegy 94 milliárd forint érkezett Magyarországra - tudatta közleményben a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ). Ehhez 23 millió forintot hazánknak vissza kellett fizetnie a Bizottság felé.

Mint az NFÜ kifejti: a bizottsági audit során kifogásolt gyakorlatok nem rendszerszintű hibák voltak, egyedi problémák mutatkoztak a kiválasztási eljárások során. A Bizottság munkatársai többek között kifogásolták azt, hogy egyes konstrukciók esetén, amikor a rendelkezésre álló keretet a beérkezett igények sokszorosan meghaladták, az intézményrendszer sorsolással választotta ki a nyertes pályázatokat.

Az Európai Bizottság megfelelőnek ítélte meg a magyar fél lépéseit, amelyeket azért tett, hogy a kifogásolt gyakorlatokat megszüntesse, így újra megindult a Brüsszelbe benyújtott számlák kifizetése.

A teljes TÁMOP pénzügyi korrekció a támogatási időszak végére legfeljebb 3,2 milliárd forint körüli összeget tehet ki. A 3,2 milliárd forintot év végéig, tehát már csak nagyon rövid ideig újra fel lehet használni új támogatásra jogosult projektekhez. Jövőre indul az EU új, 2014-2020-as keretköltségvetése, akkor erre a forrásra már nem lehet pályázni. (Ha azonban egy pályázatot év végéig kiírnak, elbírálnak és megtörténik a szerződéskötés is, 2015-ig el lehet húzni a kifizetési időszakot.)

Mint ismert, korábban Lázár Jánosnak, az NFÜ vezetésével is megbízott Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak a regionális politikáért felelős biztossal, Johannes Hahnnal is meg kell egyeznie a „mérnökügy" (kötelező mérnökkamarai regisztráció és a magyar nyelvtudás követelménye) miatt zárolt pénzek feloldásáról. Az akkori sikeres tárgyalást nagy ovációval egybekötött sajtótájékoztatóval zárták le.

Forrás: hetivalasz.hu