09:37: Szép napot kívánunk kedves olvasóinknak és hallgatóinknak. Lázár János, országgyűlési képviselő 10 órától fogadóórát tart a Rádió 7-ben, akivel Égető Gyula, műsorvezető beszélget. A Miniszterelnökséget vezető államtitkárt Önök is kérdezhetik a műsor ideje alatt telefonon a 62/533-777-es telefonszámon, SMS-ben a 30/267-77-77-es mobil számon, vagy kérdését elküldhetik e-mailben a kivansag@radio7.hu címre.

09:39: Égető Gyula, műsorvezető köszönti a hallgatókat. Lázár János hamarosan megérkezik szerkesztőségünkbe. A műsorunk ideje alatt szó lesz a rezsicsökkentésről, a reklámtörvényről, valamint az Európa Uniós támogatásokról is, de mint ahogy azt már többször is említettük Önök is kérdezhetnek.

10:00: Képviselői fogadóóra a Rádió 7-ben! Lázár János, országgyűlési képviselő hamarosan megérkezik szerkesztőségünkbe – tájékoztatta a hallgatókat Égető Gyula.

10:13: Folyamatosan érkeznek a kérdések és a vélemények. Devizások is tehetnek fel kérdést? – érkezik egy sms Mónikától. Természetesen! – válaszolt Égető Gyula. Amit az éter elbír, bármiről kérdezhetik az országgyűlési képviselőt, aki pár percen belül megérkezik szerkesztőségünkbe.

10:27: Legyenek egy kis türelemmel, Lázár János hamarosan megérkezik. Legfrissebb információnk szerint már úton van szerkesztőségünkbe. Égető Gyula a földtörvényről tájékoztatta a hallgatókat, amiről természetesen beszélnek majd Lázár Jánossal is.

10:32: Lázár János megérkezett szerkesztőségünkbe.

10:35: A rezsicsökkentés az első téma. - A számla tartalmát próbáltuk egyszerűsíteni, hiszen eddig nagyon bonyolult volt az – kezdte Lázár János, aki hozzátette: az, hogy mi van a számlán, azt jogszabály határozza meg. Most már a számlának tartalmaznia kell, hogy mennyi a megtakarítás. Nyáron és ősszel újabb tíz százalékos rezsicsökkentés várható – jelentette ki az országgyűlési képviselő.

10:39: Hétezer milliárd forint érkezik a következő hét évben Magyarországra az Európa Unióból. Ennek a 60 százalékát a vállalkozók élvezhetik majd. Kevesebb fölösleges beruházás lesz. Sokkal inkább a vállalkozók megélhetésére koncentrálunk – mondta Lázár.

10:42: Magyarországon földet csak magyar földműves vásárolhat. Földműves az, akik földművelésből él – részletezte a földtörvény egyik alapelvét a képviselő. Földbizottságokat hoznak létre, – Vásárhelyen is – így tudják majd megakadályozni, hogy külföldiek földet vásároljanak. „Európa egyik legszigorúbb földtörvénye született meg”- jelentette ki Lázár János.

10:46: 4300 hektárnyi területre ötszázan pályáztak Hódmezővásárhely térségében – mondta a Földet a gazdák programról Lázár János. Pályázni nem bonyolult dolog, de, ha valakinek szüksége van segítségre, akkor az a vásárhelyi Önkormányzat ügyfélszolgálati irodáján tájékozódhat.

Most 50 százalék nagyüzem és 50 százalék kis,- és közepes birtok van Magyarországon. Ezt 80-20 százalékra szeretnénk módosítani, úgy, hogy a kisbirtokok legyenek nagyobb arányban – tette hozzá Lázár, aki elmondta, hogy a következő években átrendezik a teljes birtokrendszert.

10:53: Az állattenyésztés is fontos szempont, ugyanis az, aki nem vállal állattartást, az nem juthat földhöz. A másik nagyon fontos, hogy minél több fiatal kerüljön helyzetbe és kapjon földet – mondta az országgyűlési képviselő. A pénzügyi helyzet átrendezése maradt még hátra a kormány négyéves ciklusának munkájából – derült ki a műsorban.

10:56: Egymilliárd forinthoz jutott Székkutas, ahol hamarosan elindul a csatornázás. Ez eddig példátlan, hogy ilyen kis település ennyi pénzhez jut – mondta Égető Gyula. Lázár hozzátette, hogy minden településen meg kell, hogy valósuljon a csatornázás.

10:59: 9 milliárd forinttal emelik az M43-as építését. A kormány célja, hogy az összes autópálya elérjen a határig, illetve, hogy a Megyei Jogú Városok legyenek bekötve azokba – ismertette a kormány autópálya építési céljait az államtitkár. Így az M43-as is elér majd a határig.

11:00: A műsorban szó esett az elektronikus útdíjról is. A kormány célja, a külföldi kamion átmenő forgalom megterhelése. A magyar szállítók számára fenn áll az a lehetőség, hogy helyi iparűzési adóból, illetve a gépjárműadóból leírhatják útdíjat. Továbbá a legfontosabb: személygépkocsiknak nem kell elektronikus útdíjat fizetni - jelentette ki Lázár János a műsorvezető kérdésére.

11:02: Lehet telefonálni. Várjuk a kérdéseiket.

11:03: A devizahitelesek problémája a legsúlyosabb ma Magyarországon. A kormány lehetőséget biztosított a végtörlesztésre. 5-9 millió forint hitellel rendelkezők élhettek ezzel a lehetőséggel. 170 ezer ember végtörlesztett – mondta Lázár János. Még terveznek idén mentőakciókat.

11:06: Az áramszolgáltatóval vannak gondjaink. Nem kaptunk számlát. Megváltoztatták az üzletszabályzatot, úgy, hogy közel 4000 forint alatt nem küldenek ki számlát – érkezett a probléma telefonon.

- Olyan nincs, hogy nem küld számlát a szolgáltató. Olyat nem csinálhatnak, hogy kéthavonta küldenek számlát – válaszolt Lázár János, aki elmondta, hogy a szolgáltatók mindent megtesznek a rezsicsökkentés ellen.

11:10: A BFMK nem fogadja el az Erzsébet utalványt és SZÉP Kártyát. Az országgyűlési képviselő javasolni fogja, hogy minden városi intézményben fogadják el az utalványt és a kártyát.

11:11: Az Erzsébet úti kerékpárút mellett derékig ér a gaz – jött a bejelentés sms-ben. A problémának utána járnak.

Ha komolyan vesszük az árvízvédelmet, akkor a mártélyi üdülőterület nem létezne – mondta Lázár János, ugyanis a terület beépítése veszélyezteti az árvízvédekezést. Mártély szennyvize most belefolyik a holtágba. A közeljövőben megvalósuló egymilliárd forintos pályázatból javulni fog a víz minősége, illetve a szennyvíz se fog a holtágba folyni.

11:14: Magyarországon ma első és másodfokú árvízkárosultak vannak. Mi a tiszai károsultak 2000 óta a károk szenvedői vagyunk. Az ország máshogy kezeli a dunai és a tiszai károsultakat – küldte az sms-t Marika.

11:21: A temetők takarításával, gondozásával is gondok vannak – mondta telefonon László. A város folyamatosan vitában áll az egyházzal, hogy rendezze a karbantartási munkálatokat.

11:24: A családi pótlék emelésről és gyesről érdeklődött Emese. - A gyermekvállalással járó támogatásokon változtatni fognak, mellyel már szombaton foglalkozni fog a kormány – válaszolt Lázár János.

11:29: Jelenleg újítják a Hódtó utcát. A Hóvirág már elkészült, most a Madách következik – mondta Lázár János. Az elkerülő út felújítása mindenképpen megkezdődik 2014-ben.

11:31: A műsorban szó esett a Jókai utca és a Kutasi út kereszteződésében kialakított forgalomirányító lámpáról is, amely hosszú évek óta folyamatosan probléma volt, de most ez az ügy megoldásra került.

11:37: 20 éves az idén a Hódtói Sportcsarnok, ami némi fejlesztésre szorul, amit hamarosan megoldanak. A Balogh Imsi Sportcsarnokot várhatóan szeptembertől újra használhatnak a vásárhelyiek – derült ki a műsorban.

11:44: Tram Train megvalósítását támogatja az Unió is, amely terveinek elkészítése folyamatban van – mondta az államtitkár.

11:50: A Nyúl utcán el van dugulva a csatorna – mondta Szabó András, aki hozzátette, hogy a mártélyi mólókon sok a napozó, így szinte a csónakokat sem lehet megközelíteni. Lázár János válaszában elmondta, hogy megoldják a problémát.

11:55: Péntek délelőtti Napraforgó Műsorunk vendége Lázár János, országgyűlési képviselő volt. Sok témát érintettek Égető Gyula műsorvezetővel.

11:56: Köszönjük, hogy velünk tartottak. További szép napot, szép hétvégét.

 

forrás: promenad.hu