Kiállítás történeti kiállítással és sok meglepetéssel készülnek a XX. Állattenyésztési és Mezőgazda Napokra a szervezők – tudtuk meg kedd délelőtti Mezőgazdasági Magazinunkból, melynek vendége volt Fekete Balázs, a Hód - Mezőgazda Zrt. állattenyésztési igazgatója.

Idén is olyan különlegességekkel készülünk, ami még nem volt – mondta el Fekete Balázs, aki hozzátette, ez is a hagyományaik része. A jubileumi alkalom kapcsán, idén szeretnék megrendezni a kiállítás történeti kiállítást, ahol bemutatnák az Állattenyésztési Napok elmúlt 20 évét, dokumentumok, fotók segítségével. Fekete Balázs kiemelte, ebben a korábbi vendégek segítségét is kérik, akinek van olyan fotója, amik korábbi rendezvényeken készültek, azt szívesen kiállítanák a három nap alatt.

Számtalan olyan program lesz, ami nem volt – tudtuk meg Fekete Balázstól, aki külön kiemelte azt a gyerekrajz pályázatot, amelyet az Állattenyésztési Napok kapcsán hirdettek. Vendégünk örömmel tudott beszámolni, arról a 320 pályázatról, amely hódmezővásárhelyi óvodásaitól, általános iskolásaitól érkezett. Műsorunkban elhangzott, hogy a rajzokat egy szakmai zsűri fogja elbírálni, de a közönség is leadhatja szavazatát a rendezvény honlapján. A beérkezett művekből a legjobbakat a XX. Állattenyészési és Mezőgazda Napokon kiállítják, április 26-27-28-án. A kiállítás alatt a Nemzeti Agrárkamara két szakmai konferenciát is tart pénteken és szombaton.

A három nap menete, már-már hagyományos, a pénteki nap a leginkább szakmai, ekkor az ünnepélyes megnyitó után kerül sor a fajtabemutatókra és bírálatokra. Fekete Balázs hangsúlyozta, a bemutatókat és a bírálatokat úgy rendezik meg, hogy azok a vendégek is élvezzék és értsék, akik nem jártasak az állattenyésztésben. Nem maradhatnak el juh és kecskebemutatók, valamint a sertések sem, bár e két ágazat piaci nehézségekkel küzd, látnivaló ezeken a standokon is akad bőséggel. Idén is lesz baromfi bemutatótér, ahol ismét megjelennek a díszbaromfik is a hagyományos szárnyasokon kívül. Az idei évben a nóniusz a kiemelt lófajta, ami egy klasszikus fogatló, így sok versenyzőt is várnak a rendezvényre.

Ha ez még nem elég díjugrató versenyekkel, fogathajtással, agárversennyel, fejő és nyíróbajnokságokkal is találkozhat a kilátogató. A háromnapos forgatagban láthatnak még kutyabemutatót, főzőversenyt, fajtaállatok árverését, csikósmutatványokat, gyermekprogramokat. A körítésre sem lehet majd panasz, számos stand szolgálja a éhség és szomjoltást, vagy a bazári forgatagot.

Fekete Balázs, a személygépkocsival érkezők számára ajánlja, hogy a város végét jelző tábla után, a Halesz-soron megközelíthető, a Tangazdasági legelőn kialakított parkolót használják. Mint javasolta, a hódmezővásárhelyieknek érdemes kerékpárral vagy tömegközlekedési eszközzel kilátogatni a kiállításra, így elkerülhetik a torlódást. A belépőjegy a tavalyi évhez képest nem változott, 1000 forint, míg a 18 éven aluliaknak ingenyes.

Forrás: promenad.hu