A miniszterelnök szerint az Európai Bizottság szerdai országjelentése azt mutatja, hogy sikeres a magyar gazdaság megújításának több innovatív, nem ortodox eszközt is tartalmazó modellje.

Orbán Viktor ezt a Budapesten tárgyaló Enda Kenny ír miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatón mondta csütörtökön.

A kormányfő értékelésében közölte: a brüsszeli országjelentést a magyar kabinet fontos pillanatnak és komoly sikernek tartja. Már "van papírunk is arról, hogy a magyar gazdaság jó úton jár" - fogalmazott Orbán Viktor, hangsúlyozva, hogy Magyarország az Európai Unió sikeres országai közé tartozik pénzügyi szempontból.

Fotó: Árvai Károly
 
Kifejtette: 2013-ban összesen öt olyan EU-tagállam lesz, amely képes csökkenteni az államadósságát, és az egyik ezek közül Magyarország. Azon országok száma pedig 10-12 között lesz, amelyek a következő évben képesek három százalék alatt tartani a költségvetési hiányukat - folytatta, rámutatva, hogy ezek között is ott van Magyarország. Ez a 2004-es uniós csatlakozás óta nem fordult elő, így "ez egy történelmi áttörés" az országnak - mondta a miniszterelnök.
 
Véleménye szerint az Európai Unió és annak tagállamai is elismerik, méltányolják Magyarországnak és a magyar embereknek az elmúlt két és fél évben tett komoly erőfeszítéseit.
 
Magyarországnak nagyon fontos, hogy az Európai Unió minél inkább szabadkereskedelem-barát politikát folytasson, az európai gazdaság ugyanis csak akkor lehet sikeres a jövőben, ha minél nyitottabb, és minél több más jelentős gazdasági szereplővel törekszik szabad kereskedelemre - mondta Orbán Viktor, miután csütörtökön Budapesten tárgyalt az ír miniszterelnökkel, aki országa 2013 első félévében esedékes EU-elnökségi programját ismertette a megbeszélésen. Enda Kenny azt mondta, országa örömmel fogadja a magyar EU-elnökség tapasztalatait.
 
A magyar kormányfő szerint Írország EU-elnökségének szellemisége szabadkereskedelem-barát lesz, így azt Magyarország "a legjobb lelkiismerettel fogja majd támogatni".
Megjegyezte, az ír uniós elnökségi program legfontosabb pontjai olyan kérdésekről szólnak, amelyek Magyarországnak is fontosnak.
 
A magyar-ír kapcsolatokról szólva Orbán Viktor úgy fogalmazott: a szabadság és a szabadságharc a két nép fejében "nagyon közel áll, nagyon hasonló módon értelmeződik".

 

- Forrás: www.kormany.hu - 

- Fotó: Árvai Károly -