Együttműködési keretmegállapodást írtak alá a területfejlesztési programok összehangolásáról az EU 2014-2020 közötti költségvetési időszakára a dél-alföldi régió megyéi, Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megye közgyűlési elnökei szerdán, Békéscsabán.

A keretszerződés egy ötoldalú együttműködés része, amelyben partner a Dél-Alföldi Regionális Ügynökség Nonprofit Kft. és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium - mondta el  Farkas Zoltán a Békés megyei közgyűlés elnöke a megyei elnökök egyeztető fórumát követően az MTI-nek. Kiemelte: az együttműködés célja, hogy a még végrehajtásra váró megyei fejlesztési feladatok 2013-ig maradéktalanul megvalósuljanak és a három megye új területfejlesztési szerepkörében sikeresen készüljön fel az EU 2014-2020-as költségvetési időszakára. 2014-től a megyék szerepe felértékelődik, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz megyei szintű hét éves fejlesztési programokat nyújtanak be - tette hozzá.

A megyehatárokon átnyúló fejlesztési együttműködési lehetőségekről szólt Magyar Anna, a Csongrád megyei közgyűlés elnöke. Mint mondta: a megyehatárok "nem vasból vannak", ahogy a természeti tényezők átfedik a megyéket, úgy a területfejlesztésben is nagyon sok a hasonlóság. Hozzátette: mind a három megye határ mellett fekszik, ezért külső kapcsolatrendszerükben is hasonló együttműködést érdemes kidolgozni.

"A három megye Európa térképén a periférián található, amit úgy lehet sikeresen áthidalni, ha a szomszédos román és szerb térségekkel együttműködünk a fejlesztésekben" - mondta Magyar Anna. Hozzátette, hogy Európa déli nyitása érdekében plusz EU-forrásokat tudnak közösen lehívni a közös fejlesztési célok érdekében.

Bányai Gábor, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés elnöke azt hangsúlyozta: az infrastruktúrában sok a közös cél, hiszen akkor van értelme az út-, közmű- és energetikai fejlesztéseknek, ha azok folytatódnak a megyehatárokon túl. Hangsúlyozta, hogy a Tisza szabályozása, duzzasztása a térség gazdasága és felzárkóztatása szempontjából kiemelt feladat.

Az elnök szólt arról is, hogy a 2007-2013 közötti területfejlesztési programok kidolgozásakor a megyéket senki nem kérdezte, a jövőben azonban a megyei programok segítségével van esély előrelépni a vidékfejlesztésben, a falvak és városok közötti területi különbségek kiegyenlítésére.

Forrás: MTI