Már csak pár hónap van hátra, december 31-ig ugyanis fajtától és kortól függetlenül minden kutyát kötelező chippel ellátni. Augusztus 1-jétől rendelettel szabályozzák a kedvtelésből tartott állatok tartására és forgalmazására vonatkozó szabályokat. A Rádió 7 Napraforgó című magazinműsorában vendégeink voltak dr. Szabó Rózsa állatorvos, és dr. Kovács István kisállatgyógyász szakállatorvos.

2012. január elsejével lépett hatályba az a törvény, mely szerint minden négy hónaposnál idősebb kutyát kötelező chippel ellátni. Ezáltal az összes eb különböző számsorokkal bekerül Magyar Állatorvosi Kamara rendszerébe, így ismert lesz minden állat tartózkodási helye, és gazdájának elérhetőségei – mondta dr. Szabó Rózsa állatorvos.

A rizsszem nagyságú kis szerkezet elhelyezésénél a házi kedvenc még annyi fájdalmat sem érez, mint egy injekció esetén – hangzott el a Napraforgóban. A berendezés elterjedésével nagymértékben visszaszorul a veszettség, és kóbor kutyák száma – tette hozzá dr. Kovács István kisállatgyógyász szakállatorvos. Ha valaki állatot tart, az felelősséggel, és kötelezettségekkel jár, így minden gazdától elvárt, hogy állatorvos segítségével ellássa kutyáját egy chippel, annál is inkább, mert januártól nem olthatja be az állatorvos azt az ebet, amely nincsen megjelölve.

Dr. Horváth Zoltán állatorvos telefonon megjegyezte, nem a kisállatok doktorait kell hibáztatni a rendeletek létrehozásai miatt, ők nem törvényhozók, mindössze alkalmazottak, valamint tényleg hatalmas segítség ez mindenki számára, hisz kevesebb lesz az eltűnt házőrző, és egyből tudni fogják, melyik állatot oltották be, amely egy harapás esetén komoly jelentőséggel bír.

A Rádió 7 vendégei nem tartják kizártnak, hogy például macskáknál és például a vadászgörényeknél is kötelező legyen a megjelöltetés. Azoknál az állatoknál, amelyek tartása engedélyhez kötött, már régóta kötelező az elektronikus transzponderrel történő megjelölés.

A műsorban egyéb állattartási szabályokat is ismertettek, többek között, hogy a kölyökkutyák farkát állatorvos közreműködésével maximum hét napos korig engedett megcsonkolni, míg a füleket csak abban az esetben, ha azt az állat egészsége megköveteli.

Augusztus elsejével lépett érvénybe az Állatvédelmi Hatóság által alkotott szabály, amely kimondja, hogy a kisméretű ebek életviteléhez legalább 10 négyzetméternyi területet kell biztosítani, míg a közép- és nagytestűeknél ezek a számok minimum 15 és 20 négyzetméter. – taglalta dr. Kovács István. Az sem mindegy, hogy ha kikötve tartjuk kedvencünket, akkor mekkora mozgásteret engedünk neki. Kistestű ebet legalább 4, közepes testűt 6, nagy testűt 8 méteres lánccal, vagy kötéllel szabad csak megkötve tartani.

A műsorban szóba került, hogy a kutyasétáltatók kötelesek lennének maguk után összeszedni az állatuk ürülékét, és ebben az önkormányzat is ösztönözhetné az ebtartókat, például külön erre a célra szolgáló kukák elhelyezésével a városban. A széthagyott ürülék nemcsak esztétikailag nem nyújt kellemes látványt, hanem az emberi egészségre is veszélyes lehet.

Forrás: promenad.hu