Hiánypótlást kért az ellenőrző hatóság a csatornázási pályázat dokumentumaihoz az elmúlt héten, tájékoztatott Szél István, Székkutas polgármestere.

A hiányzó iratokat időre pótolták, így most arra várnak, milyen elbírálásban részesül a pályázat. Nagy a várakozás, mondta a polgármester, nagyon szeretnék, ha célegyenesbe kerülne végre a 2008 óta húzódó projekt.

A csatornázási beruházáshoz több helyi rendeletet is illeszt a képviselőtestület, többnyire egyhangúan, tett hozzá Szél István. A közösség elleni magatartással foglalkozó rendeletbe fogalmaztak pár intézkedést.

Büntetni fogják az utcára engedett folyékony hulladékot, azaz a szennyvizet, melyet 5 és 50 ezer forint között lehet bírságolni, Székkutason a minimális tétele ennek 40 ezer forint lesz. Ennek és a porták rendbetételének, a szemétlerakásnak, fűvágásnak a meglétét kijelölt önkormányzati munkatárs fogja ellenőrizni.

30 éve üzemel a település egy részén a régi csatornahálózat, melyre azonban még 30-40 háztartás a lehetőségek ellenére nem kötött rá. Mivel a türelmi idő amit az unió és a víziközmű törvény is meghatározott lejárt ezért ezekben az esetekben sürgetik a rákötést.

2012. december végéig adtak haladékot az érintett ingatlantulajdonosoknak a rákötésre. 2013-tól már számlával kell igazolni a vízdíjnak megfelelő mennyiségben a szippantás elvégzését, amennyiben nem történt meg a rákötés. Mindemellett talajterhelési díjat is kell fizetni, mely Székkutas esetében, mivel kiemelt természetvédelmi terület, 1800 Ft lesz köbméterenként. Ez azt jelenti, hogy egyáltalán nem éri meg halogatni a már meglévő hálózatra való rákapcsolódást sem, emelte ki Szél István.

Az önkormányzat kérte a Víziközmű Társulást, indítson újabb elő takarékossági akciót, mely ugyan lényegesen magasabb havi összeggel fizethető, mivel rövidült a határidő, de mégsem egy összegben kell a beruházást kifizetni.

Forrás: promenad.hu