A megemlékezés ünnepi istentisztelettel vette kezdetét, ahol Jakab Zoltán Tibor plébániai kormányzó, és Vladár Sándor református lelkipásztor hirdettek igét. Ezután került sor a község főterén a zászlófelvonásra, majd a település vezetői valamint a civil résztvevők elhelyezték a megemlékezés virágait az 1848-49-es kopjafánál.

A rendezvény a Murgács Kálmán Művelődési Házban folytatódott, ahol Szél István, a település polgármestere mondott ünnepi beszédet. A község vezetője ebben kiemelte: büszkén kell az 1848-as hősökre tekintetnünk, és példájukból erőt kell merítenünk, hiszen most rajtunk a sor, hogy kiálljunk nemzetünkért.

Ezt a harcot most nem karddal vívják, ellenségeink mindent megtesznek azért, hogy meggyengítsék az évszázadokon át verítékkel megszerzett szuveneritásunkat. Ahogy 1848-49-ben sem tetszett idegen elnyomóinknak az önálló Magyarország gondolata, úgy manapság is arra törekednek, hogy megroppantsák hazánk erejét. Nekünk azonban van választási lehetőségünk: dönthetünk úgy, hogy az nekünk jó legyen. Merjük kimondani, hogy nekünk Magyarország városaink, falvaink, településeink, és a magyar emberek boldogulása a legfontosabb- gyermekeink jövője pedig előrébb való. Nem kérünk idegen kultúrákból, nem kérünk bevándorlókból, nem kérünk a káoszból, a félelemből. Úgy szeretnénk megőrizni Magyarországot, ahogy őseink ránk hagyták, és ahogy mi is szeretnénk azt átadni, az utódainknak. A forradalom és szabadságharc értékeire támaszkodva kell hitet tennünk Magyarország mellett, hiszen a ’48-ban cselekevő hősök áldozatvállalása és emlékezete ezt kívánja meg a ma élőktől.

Az eseményre színes műsorral készültek a Gregus Máté Általános Iskola diákjai, amelyben felelevenítették a forradalom ikonikusabb alakjait, majd Székkutas Község Önkormányzata a község szolgálatára tett, kiemelkedő, és magas szintű munkássága elismeréseként Díszpolgári címet adományozott Héjja Lászlónak.

Forrás: www.promenad.hu