Székkutas - Seprűt készítenek a mezőgazdasági közfoglalkoztatottak Székkutason. Néhány hete tanulták meg a munkafolyamatot, de már olyanok a seprűik, mintha többéves gyakorlattal rendelkeznének. Kelendő is a takarítószerszám, legutóbb Hódmezővásárhely 250-et vett.

A Nagymágocs felé vezető úton, az egykori iskolában rendezte be a székkutasi önkormányzat a seprűkötő műhelyt. Jól megy a munka, látszik, hogy kedvvel végzik az asszonyok. Az önkormányzat tavaly 1,3 hektáron termesztett cirkot, abból készül most a hagyományos seprű. Az egyik teremben az előkészítés zajlik.

– Háromfelé osztályozzuk a cirkot: kicsi, középméret és takaróréteg. Utána méretre vágjuk – tudtuk meg Baranyi Arankától, akitől 2012-ben megvonták a rokkantnyugdíját, akkor lett közmunkás. Kabódi Lászlóné is az előkészítésen dolgozik. Ő korábban ápolási díjat kapott, beteg édesanyjának segített. Két évvel ezelőtt vált ő is közfoglalkoztatottá.

– Csak a vetésben nem vettünk részt, mert az géppel történt. Utána már mi magunk kapáltuk a cirkot, saját kezűleg vágtuk le, most pedig „formába öntjük"– mesélte az asszony.

A másik teremben válik seprű az előkészített cirokból. Egy helyi vállalkozótól tanulták meg a szakma csínját-bínját, aki korábban maga is kötött seprűt. 

Többféle kézi hajtású géppel dolgoznak, mindenki más munkafolyamatot végez. Vannak, akik a nyelet illesztik a helyére, mások a különböző méretű cirokréteget erősítik hozzá. A varrás is külön munkafolyamat. A végén pedig tehénvakaró kefével húzzák le a még megmaradt cirokmagokat, majd „fazonra" igazítják a seprű végét.

 Amikor láttuk, hogyan készül a seprű, azt mondtuk, mi ezt képtelenek leszünk megcsinálni. Azután belejöttünk. Időnként cserélünk, hogy ne legyen egyhangú a munkavégzés – mondta Nagygyörgy Lajosné.

A csapatnak mindössze egy férfi tagja van, Fodor Tibor, aki annyit mondott, álom ennyi nő között dolgozni.

A seprűkötő brigád szorgalmas, a normájuk fejenként napi 40 seprű. A cirok számításaik szerint március közepére fogy el. Az előkészítők hamarabb végeznek, ők 1-2 hét múlva már a fóliákban dolgoznak, palántáznak.

– Jövőre már 4 hektáron termesztünk cirkot. A seprűkötés kiváló munkavégzési lehetőség a téli időszakban, s a csapat nagyon belejött – nyilatkozta Szél István polgármester, aki arról is beszélt, hogy az eladást menedzselni kell. Huszonnégy önkormányzatnak írt levelet, többen már rendeltek is tőlük. Cserekereskedelmet is folytatnak: volt olyan önkormányzat, amelytől nyelet kaptak, cserébe kész seprűt adtak. 

– Jövőre már színes seprűkkel is megjelenünk a piacon. Külföldön nagy divatja van a festett seprűknek. Megnézzük, itthon hogyan fogadják – vetítette előre. A polgármester arról is beszélt, a jövőben szeretnének a jó teljesítményt végző dolgozóknak pluszbért biztosítani, ezzel is ösztönözve a munkát.

- Forrás: www.delmagyar.hu -