Hetedik alkalommal rendezte meg közösen a Székkutasi és a Sóshalmi Olvasókör Székkutason a szüreti felvonulást és bált. A fogatok és a lovasok szeptember 20-án délután a Gregus Máté Általános Iskola elől indulva járták végig a község utcáit.

A fogatok délután öt óra előtt érkeztek meg a település nemrég átadott főterére, ahol a megújult művelődési ház előtt Kovácsné Rostás Erzsébet, a Székkutasi, valamint Molnár Ernő, a Sóshalmi Olvasókör elnöke köszöntötte az összegyűlteket.

- A település számára mindig is fontos időszak volt a betakarítás, a szüret, amely meghatározta az itt élők lehetőségeit a következő évre – fogalmazta meg Kovácsné Rostás Erzsébet.

- Az idei év különleges lehetőséget adott a Sóshalmi Olvasókör tagjainak – tette hozzá Molnár Ernő -, hiszen az idei bált a megújult, kutasi művelődési központban rendezhették meg, de örömet jelent számukra, hogy az olvasókörük épülete is jelentős megújuláson esett át.

Mint azt Molnár Ernő lapunknak nyilatkozva elmondta, az olvasókör megszépült, a vizesblokkok a főépületbe kerültek, de új elektromos rendszert is kialakítottak a 40 milliós felújítás során. Az átadásra szeptember 27-én, jövő szombaton – a Turizmus Világnapján - kerül sor, délelőtt kilenc órakor.

A kutasi főtéren az általános iskola Ficánka és Napsugár Néptánc Csoportjai is műsort adtak, amelyet a Székkutasi Harmonika Klub fellépése követett.

Fontos szerep jutott a hagyományoknak az esti bálban is. A felkötözött szőlőfürtökre éber csőszök vigyáztak, azonban így is sokan igyekeztek csipegetni az édes gyümölcs bogyóiból. Akiket a csőszök rajtakaptak a szőlő dézsmálása közben, azokat bizony – jelképes mértékű – büntetés megfizetésére köteleztek, de a bálban felléptek a nyugdíjas klub tagjai is "Banyák a pokolban" című produkciójukkal.

Forrás: promenad.hu