Mintegy 8 milliárd forintból újul meg a következő egy évben a 47-es főút Csongrád megyében, ami mellett elkészül Hódmezővásárhely és Orosháza között a kerékpárút. A projekt kapcsán tartottak lakossági fórumot csütörtökön este, Székkutason.

- A 47-es főút egyik szakaszának felújítása a kakasszéki lehajtótól a majdani vásárhelyi elkerülő útig tart – tájékoztatta a lakosságot Buglyó Attila, a kivitelező Duna Aszfalt építésvezetője, aki elmondta a 2,6 méter széles kerékpárút pedig egészen Vásárhelyig elér majd. Ez azt jelenti, hogy Hódmezővásárhelyről el lehet kerekezni Orosházáig.

A projekt közel 8 milliárdból valósul meg. A kakasszéki csatornán megújul a híd, valamint kerékpáros hidat építenek. Ezzel párhuzamosan korszerűsítik, vagy kiváltják a közműveket. Székkutas belterületén 2400 méter kiemelt szegély kiépítése, s átépítése történik meg, és a falu mindkét oldalán forgalomlassító szigeteket építenek.

Új gyalogátkelőhely is épül, valamint felújítják a meglévő kerékpárutat, vagy, ahol kell, ott elbontják, s újat építenek. A főút 7,5 méter széles lesz, ami azt jelenti, hogy 50 centivel bővül. Átépítik a buszöblöket, de a váróhely áthelyezése nem a kivitelező feladata lesz. Megoldják a csapadékvíz elvezetést, ami gravitációs úton folyik majd le a kakasszéki csatornába – számolt be Buglyó Attila.

Idén a felújítás 20 százaléka készül el, míg a fő munkák 2015-re maradnak, ekkor építik a kerékpárutat is. A következő hetekben megkezdődnek a régészeti feltárások, valamint már most is zajlanak a fakivágások és a kerítések áthelyezésével kapcsolatos egyeztetések is megkezdődtek. A beruházás 2015. szeptember 30-án fejeződik be.

A lakosok körében problémaként főleg a vízelvezetés merült fel, amelyet – mint, ahogy azt már fent is írtuk -, megoldanak a kivitelezők.

A fórumon Szél István polgármester is jelen volt, aki szintén a belvízelvezetésről érdeklődött, valamint elmondta, örül annak, hogy szélesebb lesz a kerékpárút.

- Forrás: www.promenad.hu -