V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár, a VM budapesti sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy még 4,5 milliárd forintot tudnak a lezáruló pénzügyi ciklusból a mezőgazdaságban kezdő fiatalok támogatására fordítani. A két évvel korábban nyertes 923 pályázat mellé, a becslések szerint, további 500 fiatal kaphat öt éves időtartamra 40 000 eurós vissza nem térítendő támogatást.

A napokban lezárult pályázat pályamunkáit gyorsított eljárásban három hónapon belül elbírálják és az őszi nagy munkákra már a fiatal gazdák kezében lehet 40 000 euró, amelynek mintegy 90%-át egy összegben vehetik fel. Változik a pályázatok elszámolása is. Az eddigi éves eredményeket eltörölve, az öt éves gazdálkodási ciklus végén kell elérniük a 10 EUME értéket, amely óriási könnyítés lesz. Az időjárás változékonysága miatt gyakran nagy tehertételt jelentett a fiatal gazdáknak az éves eredményt produkálni, ami sokszor a tapasztalt mezőgazdászoknak is gondot okozott.

A pályázat iránt óriási volt az érdeklődés. Több mint 2900 pályamunka érkezett be; pontos adatot még nem tudnak mondani, de a feldolgozás megkezdődött. A mezőgazdaságban boldogulni kívánó fiatalok 34 milliárd forint értékben dolgoztak ki terveket gazdaságaik építésére, amely óriási értéket képvisel. V. Németh Zsolt leszögezte, hogy az Európai Unió más tagállamaiban, ezekre a vissza nem térítendő összegekre, csak 35 év alatt lehetett pályázni, de a Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár vezette brüsszeli tárgyalásokon, Magyarország a 40 éves korhatárt érte el.  Magyarország az EU átlaghoz képest elöregedő mezőgazdasági szerkezettel bír, hiszen míg más államokban hét tapasztalt gazdára esik egy fiatal pályakezdő, addig Magyarországon nyolc gazdára esik egy új vállalkozó.

A 2014-es fiatal gazda pályázat fő esélyesei, a kertészetben és az állattenyésztésben gondolkodó, felsőfokú végzettségű agrárszakemberek. Különösen azok a gazdaságok kerülhetnek helyzetbe, amelyek nagy kézi munkaerővel számolnak, hátrányos helyzetű településekről, tanyás térségekből pályáznak. Új elemként, a dunántúli régiókból, a majorokban élők is bekerültek ebbe a körbe.

V. Németh Zsolt hangsúlyozta, hogy ez a pályázat, egy lezáruló pénzügyi ciklus fenn maradt összegeit hívja le. Aki ezen a pályázaton esetlegesen nem nyer, gazdasági terveit azért tartsa napirenden, hiszen az új pénzügyi ciklusban, amely 2015-től indul, az összes támogatás 6%-át a fiatal gazdák indítására fogják fordítani. Az első pillér összes forrásának 2%-a lesz elérhető a fiatal mezőgazdasági termelők indítására..

A pénzeket szabad felhasználással földvásárlásra, eszközberuházásra és más fejlesztésekre lehet fordítani. V. Németh Zsolt tájékoztatása szerint a gazdákat a pályázat végrehajtása alatt, annak elszámolásáig segíteni fogják. Érdeklődésemre, hogy ebben mekkora lesz a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal szerepe, azt a tájékoztatást kaptam, hogy jelentős strukturális átalakításokat követően, szervezetileg változik meg a pályázati rendszer. Részleteket a kormányalakítás után ígért.

V. Németh Zsolt tájékoztatójában utalt arra, hogy bővülhet a 4,5 milliárd forintos keret. Erre nagy az esély, hiszen Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, 2013-ban adott interjújában elmondta, hogy a miniszterelnök kérésére akkor megvizsgálták a lehetőségeket. Sikerült további fel nem használt összegeket átcsoportosítani, amellyel az előző ciklusban megduplázták a nyertes fiatal gazdák számát. Így érték el a 923 fiatal pályázót, ami megyénként durván 48 főt jelentett.

Reméljük, hogy ebben a ciklus végi fiatal gazda pályázatban, - kormányalakítás közben - is marad ideje a miniszterelnöknek félszemmel a mezőgazdaságra figyelnie.

Szilágyi Bay Péter

okleveles növényorvos

- Forrás: www.promenad.hu -