Szükség van a vidéki kis és közepes kórházakra, ezek az intézmények elmúlt huszonöt évben bizonyították létjogosultságukat – jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár hétfőn Makón.

Végérvényesen lezárható az a vita, hogy szükség van-e a vidéki kis és közepes kórházakra - mondta a politikus a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház és Rendelőintézetben tartott közös főorvosi és főnővéri értekezletet és az érdekképviseletekkel folytatott konzultáció utáni sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a következő kormányzatnak megőrizni és megerősíteni kell ezeket az egészségügyi intézményeket.

A politikus úgy fogalmazott, szemléletváltásra van szükség, súlyos hiba volt gazdasági és szakmapolitikai okok miatt centrumokba kényszeríteni a betegeket. Bebizonyosodott, hogy a centrumok kialakítása nem oldja meg az egészségügy összes problémáját, a kis kórházak nélkül nem szervezhető meg az ellátás.

Egy kórház működése ugyanakkor nemcsak az egészségügyi ellátásról szól, hanem a településről is, fontos szerepe van a városok megtartóképessége szempontjából. Minden jelenleg működő vidéki kórházra szükség van – hangsúlyozta az államtitkár.

A 2014-2020 uniós költségvetési ciklusban mintegy 4 milliárd forintos fejlesztéssel a három főépület összekapcsolásával korszerűsítik a makói kórházat. Fejlesztik a fekvőbeteg-ellátást, az intenzív osztályt, a sebészetet, a belgyógyászatot és a szülészet-nőgyógyászatot, a többi területen pedig jól működő járóbeteg-ellátást, egynapos sebészetet nyújtó osztályokat alakítanak ki - tudatta a politikus.

Lázár János emlékeztetett arra, hogy néhány esztendeje a fenntartó megyei önkormányzat évente 150-200 millió forint kölcsönt nyújtott a makói kórháznak az intézmény működőképességének megőrzése érdekében. A kormány elvi döntést hozott az így keletkezett 477 millió forintos tulajdonosi kölcsönről, a magyar állam fog elszámolni a megyei önkormányzattal.

- Forrás: MTI -