Hétfőn megkezdődött az a 95 milliós beruházás, ami során Székkutason a piacot, a Művelődési Ház kül- és belterét, valamint a főteret fejlesztik – jelentette be Szél István polgármester a december 9-ei sajtótájékoztatóján.

- Többnyire százszázalékos támogatottságú az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Darányi Ignác terv keretében megvalósuló, összesen 95 millió forint értékű pályázat. A község a Gregus Máté Bio Kertbarát és Faluszépítő Közhasznú Egyesület és a Székkutasi Vendégvárók Közhasznú Egyesületének, valamint a Székkutasi Olvasókör segítségével fejlődik – kezdte Szél István.

A Székkutasi Vendégvárók Közhasznú Egyesülete 40 millió forintot nyert a Területi Gondozási Központ területének felújítására, valamint az összegből többek között a Művelődési Ház nyílászáróit cserélik ki, az épület hőszigetelést kap és a Pince Klub előtti teret is rekonstruálják. A beruházás legkésőbb 2014. november 30-án fejeződik be.

A Gregus Máté Bio és Kertbarát és Faluszépítő Közhasznú Egyesület „A székkutasi piac és főtér fejlesztése parkolók, megújítása” címmel adta be a pályázatát. A pályázat kétharmada 100 százalékosan támogatott, míg a piac fejlesztése 85 százalékos intenzitással valósul meg.

A Polgármesteri Hivatal előtti parkolókat alakítják át, valamint a főtér új díszburkolatot kap és a kerékpárút is új nyomvonalon halad majd.  A rekonstrukció összköltsége 50 millió forint, amelybe a helyi önkormányzat 13 millió forint önerőt nyújtott.

A Székkutasi Olvasókör nyertes pályázatából 3,5 millió forint értékben a Művelődési Ház nagytermét és földszintjét, mosdóját fejlesztik.

Mihály Ferenc, a Gregus Máté Bio és Kertbarát és Faluszépítő Közhasznú Egyesület elnöke örömét fejezte ki, hogy a falu alapítójának, Gregus Máté nyomvonalán tudnak haladni, és segíteni tudnak abban, hogy fejlődjön a falu.

- Felemelő érzés, hogy Székkutas kultúráját és infrastruktúráját az önkormányzattal közösen tudjuk fejleszteni. Nagyon nagy szükség van rá, hogy a megye egyik legnagyobb vidéki Művelődési Háza és annak környéke megújuljon – zárta a sajtótájékoztatót Szombat Mihály, a Székkutasi Vendégvárók Közhasznú Egyesületének elnöke.

Forrás és fotók: promenad.hu