Október első hetében, az Őszi Hetek keretében szeretnénk átadni a felújított Falumúzeumot – mondta el a helyszínen tartott sajtótájékoztatón Szél István, Székkutas polgármester.

\"\"

A Székkutasi Vendégváró Egyesület és az önkormányzat tavaly nyáron nyújtotta be pályázatát, amelynek köszönhetően 100 százalékos támogatási intenzitással 20 millió forintból valósul meg a javában zajló beruházás.

 Szél István elmondta, a múzeum régi épülete is megújul, falak mozgatására is sor kerül. Az épület dohánypajtával bővül, amely tavasztól őszig közösségi térként szolgál. Eddig nem volt mosdó, most akadálymentesített vizesblokk épül. Az udvaron öntözőtechnikával ellátott gyógynövénykert is lesz, ahol az iskolások bővíthetik ismereteiket. A fenntarthatóságra is figyelmet fordítanak, az elektromos ellátás nagy részét napkollektor biztosítja, a dohánypajtában ledes világítás lesz.

\"\"

A múzeumban többek között a Fehér Gárda mozgalomról, Gregus Mátéról, Temesváry Imréről és a Maczelka családról szóló anyagok kapnak helyet. A kiállítás arculatának kialakításában együttműködő partnerként részt vesz a Tornyai János Múzeum, az Emlékpont, a Csongrád Megyei Levéltár és Szenti Tibor néprajzkutató, Székkutas díszpolgára. A gyűjtemény bővítésébe a lakosságot is szeretnék bevonni, várják a régi dokumentumokat, fényképeket – tudtuk meg a polgármestertől.

\"\"

Maga a beruházás várhatóan nyár közepére befejeződik, és még nyáron érkeznek a Szegedi Tudományegyetem néprajzkutató hallgatói, akik feltérképezik, illetve ők maguk is gyűjtenek helytörténeti anyagot.

Szél István tájékoztatása szerint az átadást október elejére tervezik, a Vásárhelyi Őszi Hetek programsorozatához kapcsolódva.

Forrás: promenad.hu