Összeült szerdán Székkutas kulturális kerekasztala, hogy megbeszéljék, milyen programok lesznek az évben. A község hagyományos rendezvényei mellett idén az iskola is több színes rendezvénnyel csatlakozik a település eseményeihez.

Összeültek a civil szervezetek és intézmények vezetői Székkutason, szerdán délután. A kulturális kerekasztal beszélgetésen résztvevők a 2018-as évi programokat beszélték át, illetve jelezhették, mikor szeretnék igénybe venni a Murgács Kálmán Művelődési Központ nagytermét.

Szabó Emese települési képviselő, kulturális tanácsnok elmondta, hogy minden évben összeülnek átbeszélni az év eseményeit. Hozzátette, ilyenkor figyelembe kell venni a fix községi programokat, valamint a civil szervezetek és intézmények részéről érkező tippeket, ötleteket is.

A megbeszélésen januártól decemberig végigvették a hagyományos, minden évben megrendezett programok mellett a szervezetek, az iskola és az óvoda által szervezett események helyét és időpontját is, hogy elkészüljön Székkutas 2018-as kulturális naptára. A kalendáriumba felkerült események, így kisebb eséllyel fognak ütközni, könnyebben lehet szervezni, számolni a jövőt illetően.

Január 20.-án tartják a községben a Magyar kultúra napját, amikor egy színházi előadást tekinthetnek meg az érdeklődők a Murgács Kálmán Művelődési Házban 15 órától. Az iskola is szervezni fog egy vetélkedőt, ahol több mint 60 főt szeretnének átmozgatni a délután folyamán. A Gregus Máté tagintézménye idén megnyert egy EFOP-os pályázatot, aminek keretei közt a szokásosnál több és nagyobb programokat fognak szervezni az évben. A januárt a Fidesz bál fogja zárni Székkutason, 26.-án.

Májusban már a motorosok is bátran roboghatnak az utakon, így összeül a helyi motoros baráti társaság is a hónap elején. Negyedikén az oviban fognak anyák napját tartani, majd 26.-án a gyerekeké lesz a főszerep. Az iskola ez alkalomból is szervez plusz programot, ahol a népi játékok és családi vetélkedők lesznek a középpontban.

Júniusban a ballagásoké lesz a főszerep, míg június végén, vagy július végén az aratást ünneplik majd Sóshalmon, az olvasókörben. Ha már Sóshalmon járunk, visszaemlékezhetünk az országos olvasóköri találkozóra is, amit 2018-ban Székkutason fognak tartani. Az eseményt, amikor a kutasiak átveszik a vándorbotot, július 27-28-29-én fogják tartani.

Augusztusban lesz az évek óta hagyományos motoros találkozó és az országos szinten elismert szántóverseny is. Október elején az idősek napját ünneplik, valamint 23-án a nemzeti ünnep alkalmából, valószínű az emlékháznál fognak összegyűlni a székkutasiak emlékezni.

Novemberben 24-én jótékonysági bál lesz és a hó végén, 30-án készítik el a tervek szerint az adventi koszorút is. A karácsonyvárás négy hétvégéje idén december 2-9-16-23-ra fog esni. A Mikulás is ellátogat 5-én a községbe, ahol 9-én rendezik meg a szokásos Mikulás ünnepet, ahol egy kellemes családi nap keretein belül várhatják együtt a szeretet ünnepét a székkutasiak.


Forrás: www.promenad.hu