Székkutas példát mutat a kistelepüléseknek, hogy elképzelésekkel, kitartással mit lehet elérni, hogyan lehet boldogulni – mondta Lázár János a községben megtartott csütörtöki lakossági fórumán, melyre megtelt a Művelődési Ház nagyterme.

Tovább folytatta fórumsorozatát az országgyűlési képviselő, miniszter: február 18-án a székkutasi Művelődési Házban találkozhattak vele a lakosok.

- Székkutas számára azt tűztük ki célul, hogy mutassa meg a többi, hasonló méretű településnek: elképzelésekkel és kitartással mit lehet elérni – fogalmazott Lázár János. A politikus hozzátette, az elmúlt időszakban több jelentős fejlesztést vittek végbe a községben, ahol ezáltal valóban érdemi változások valósultak meg. Kiemelte a polgármester és a képviselő-testület munkáját, valamint a lakosság hozzáállását.

- A székkutasiak tudják, hogy mire van szükségük – folytatta Lázár, aki ismertette: a kormány az utóbbi néhány évben annyi forrást biztosított a településnek, amit azelőtt egy évtizedig sem.

A miniszter szerint Székkutason is arra kell törekedni, hogy a fiatalok munkavállalását és boldogulását elősegítsék. Erre kiváló a januártól életbe lépett családi otthonteremtési kedvezmény. A 47-es főút korszerűsítése is ezt a célt szolgálta, hogy a helyiek könnyebben ingázhassanak a település és a közelben lévő két város, Vásárhely és Orosháza között. Ennek kapcsán még elmondta, 2020 körül várható a 47-es Szeged és Debrecen közötti négysávosítása.

Szél István polgármester arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy zajlik a csatornázás próbaüzeme és problémák nélkül működik a szennyvíztisztító-telep. A lakossági önerők visszafizetése folyamatos és április 30-ig senkinek nem kell szennyvízdíjat fizetni.

A község első embere azt is elmondta, kétmillió forintot nyertek egy pályázaton, amelyből azt segítik elő, hogy a külterületen élők is eljussanak az egészségügyi szűrésekre – ők ugyanis ritkábban vesznek részt ezeken. A pályázat által elsőként február 20-án a kakasszéki gyógyintézetbe oldják meg a szállításukat.

Az idei tervek közé tartozik az Egészségház korszerűsítése. Az intézmény 100 millió forintból újul meg, az összegből külső és belső munkálatokat egyaránt végeznek. A beruházás jövő tavasszal ér véget. A belterületi utak 85 millió forintból új aszfaltréteget kapnak, a volt lángossütőnél mini ipari parkot alakítanak ki, valamint tervezik a köztéri világításkorszerűsítést is.

85 millió forintból vágópontot is kialakítanak a településen, ahol hetente minimum 500, maximum 2000 baromfit dolgoznak fel. A létesítésre már benyújtották a pályázatot. Az előállított húst a közétkeztetésben is felhasználnák.

A fórumon megjelent Szántó Péter jelezte: a Jókai utcán rossz állapotban vannak az átereszek.–Ezeket a közeljövőben megerősítik – hangzott a válasz.

Kecskeméti Istvánné a vasútállomás környékén lévő áldatlan állapotra panaszkodott, amit már a MÁV-nak is jelzett. A terület elhanyagolt és nagy a gaz. – Az önkormányzat kezdeményezte, hogy a községhez kerüljön az állomás, de a MÁV még a levelünkre sem válaszolt – mondta Szél István.

Elek András a Pusztaszéli út jövőjéről érdeklődött, az út ugyanis eléggé elhasználódott. - Tervezzük Vásárhely, a kardoskúti puszta és a csomorkányi templomrom összekötését egy kerékpárúttal, ami a Pusztaszéli utat is érintené. A munkálatok során megvizsgáljuk, hogy miként lehetséges a felújítás – válaszolt Lázár János. A miniszter hozzátette, a jövőben a tanyavillamosítást támogatja a kormány, ami jelentősen növeli majd a mezőgazdasági utak szerepét.

Forrás: promenad.hu