TOP-2.1.3-15-CS1-2016-00010 Székkutas község belterületi vízrendezés II. ütem

A kedvezményezett neve: Székkutas Községi Önkormányzat 
A projekt címe: Székkutas község belterületi vízrendezés II. ütem
A projekt azonosító száma: TOP-2.1.3-15-CS1-2016-00010
A szerződött támogatás összege: 219 999 972 Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 100 % 
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2017. 12. 31., 

 

 

 

 

A projekt tartalmának bemutatása, 

A település életében régóta jelen vannak a vízelvezetési problémák. Székkutason meglehetősen gyakori károkozó a belvíz. Majdnem minden évben előfordulnak belvízi elöntések. A belvíz nemcsak a mezőgazdasági területeket, de a települések belterületét is veszélyezteti. A közelmúltban több alkalommal is jelentkezett a víz felgyülemlése, mely indokolttá teszi a fejlesztés szükségességét Székkutas esetében.

A projekt által megvalósuló vízelvezető csatornák hossza összesen megközelítőleg 3 km hosszúságú. A beruházás keretében a Mágocsi úton 431 folyóméter hosszan földmedrű, a többi fejlesztéssel érintett utcában pedig a jelenlegi árkok burkolásával, nyílt szelvényű csatornák kerülnek kialakításra. A burkolt nyílt szelvényű csatorna előnye, hogy könnyebben tisztán tartható, valamint karbantartása is egyszerűbb. A kapubejáróknál átereszek kerülnek kialakításra, melyek alatt szintén mederburkoló elemek épülnek ki, a folyamatos vízszállítás biztosítására. Továbbá fedőelemeket helyeznek el olyan szélességben, amelyben jelenleg is található. Az utcák kereszteződésénél a nyílt szelvény jellemzően átvált zárt vezetékre, ahol a projekt részeként az útburkolat az eredeti állapotban kerül helyreállításra.

A fejlesztésben szereplő utcák a község északnyugati részén találhatóak, és az itt létrejövő vízelvezető rendszer az egyre gyakoribb tavaszi és nyári zivatarok alkalmával hirtelen leeső nagymennyiségű csapadék biztonságos elvezetését segítik elő, ezáltal adaptációt nyújtva a jövőben várható még inkább érezhető éghajlatváltozáshoz.

Csapadékvíz elvezetés kiépül tehát a Dr. Temesváry Imre utcában, a Móricz Zsigmond és Móra Ferenc utca közötti szakaszon. A Béke utcában, a Dr. Temesváry Imre és a Gregus Máté utca közötti részen. Továbbá a Radnóti Miklós, Móricz Zsigmond, Ady Endre, Kölcsey Ferenc utcák teljes hosszukban épülnek csatornák. Mindezek a Gregus Máté utcában létesülő vízelvezetőbe csatlakoznak, mely a Jókai utca és a Mágocsi út közti szakasszal érintett. A beruházásban ezeken kívül szerepel még a Mágocsi út, a József Attila és a Dr. Temesváry Imre utca között. A keletkező csapadékvizek végül tehát a Mágocsi úti elvezetőbe jutnak majd, ahonnan már a befogadó felé gravitálnak.

Fotódokumentáció elérhető az alábbi galériára kattintva:

Kapcsolódó galéria


« 2020. Szeptember »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
Rendelje meg Ön is!
Pályázatok a településen