Líbor Ilona, óvodánk névadója

2013-01-16 18:00:46

Líbor Ilona 1907. április 7-én született Hódmezővásárhelyen. Öten voltak testvérek. Édesapja, Líbor József egy építész dinasztia tagja, míg édesanyja, Koncz Mária építész polgári családból származó művelt asszony volt. Az óvónőképző elvégzése után bankban, majd jegyirodában is dolgozott, óvónőként később kapott munkát.

1947-ben került Vásárhelykutas első óvodájába, mely az ún. ONCSA lakásépítési akció keretében épült. A konyhával és raktárral rendelkező egy csoportos intézményben 1 évig végezte áldozatos munkáját, mint a település első óvónője, majd Hódmezővásárhelyen folytatta pályafutását.

 

 

 

Mészáros Antalné Líbor Ilonára így emlékeznek gyermekei:

„Édesanyánk Mészáros Antalné, született Líbor Ilona, a helybéli óvónőképzőt szín egyes, akkori legjobb (kitűnő) eredménnyel 1923. évben végezte el. A képző elvégzése után munkát nem kapott óvónőként, így bankban, jegyirodában, majd később a Singer varrodában helyezkedett el. Felnőtt életére, házasságára nagy gonddal készült. Nem pusztán jó adottságai voltak, hanem állandóan figyelt magára, képezte magát, rendszeresen rendezte lelki életét. Énekkarba járt a belvárosi Templomba, itt ismerkedett meg és 1932-ben között házasságot Mészáros Antallal. Ilona és Márta nevű gyermekei a háború előtt születtek, majd a háború után Erzsébet, Antal és József született meg. Akkor mindenki élni akart és dolgozni. Több év után kapott állást, mint óvónő, először Léván –Felvidéken – majd Kerepesen – Gödöllő mellett – majd Fábiánsebestyén és Székkutas következett. 1948-ban költöztünk a Nádor Utcai Óvoda szolgálati lakásába, itt dolgozott nyugdíjazásáig.„

„Óvónőként és édesanyaként is nagyon türelmes egyéniség volt. Kamaszodó szemtelenségeinket így szerelte le: Nocsak, nocsak. Miből lesz a cserebogár. Rögtön tudtuk, hol a helyünk.”

„Aggódott értünk, és segített nekünk, ha szükség volt rá. Ha valaki bántót mondott, azt mondta: Kisfiam, tedd a lyukas zsebedbe.”

Egészséges életmódot folytatott, naponta háromszor tornázott és nem hagyta el magát. 1994-ben közösen ünnepelhettük meg gyémánt diplomáját a Polgármesteri Hivatalban. Nagyon örült.

Édesanyánk nyugdíjas éveiben gyakran mesélt arról, hogy sokat álmodik az óvodás gyermekekkel. Az álmok mindig szépek és jók voltak, lelkét ápolták, s ezáltal azok a napok mindig boldogságot jelentettek számára. Álmaiban mesélt, verselt és énekelt a gyermekeknek.

Egész életében azt vallotta, hogy:

„Dolgozni csak pontosan, szépen,

ahogy a csillag meg az égen, úgy érdemes.”

/József Attila/

 

Mészáros József Domonkos az óvoda névadó ünnepségén édesanyjára így emlékezett: 

http://szekkutas.hu/documents/Meszaros_Jozsef_Domonkos_edesanyjara_emlekezik.pdf


« 2022. Január »
H K Sze Cs P Szo V
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
Rendelje meg Ön is!
Pályázatok a településen