"A Székkutasi Emlékház turisztikai fejlesztése"

2013-07-04 13:01:46

„A Székkutasi Emlékház turisztikai fejlesztése” – Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból turisztikai tevékenység ösztönzéséhez a LEADER Helyi Akciócsoportok közreműködésével 2012-ben nyújtandó támogatások 

A Székkutasi Vendégvárók Közhasznú Egyesülete 2012.07.31-én sikeres pályázatot nyújtott be az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból turisztikai tevékenység ösztönzéséhez a LEADER Helyi Akciócsoportok közreműködésével 2012-ben nyújtandó támogatások jogcímére. A projekt keretében a Székkutasi Emlékház turisztikai fejlesztése valósul meg. A Támogatási határozat szerint a projekt teljes elszámolható költsége 20 millió Ft, mely utófinanszírozású és 100 % támogatási intenzitású, azaz a pályázónak nem kell önerőt biztosítani hozzá. 

A telek oldalhatárain vasbeton oszlopokkal, drótfonattal új kerítés épült.  A földmunkák elvégzése után fagyálló, érdes felületű téglakő került lerakásra. Az ONCSA házban 5 db kiállítótér felújítása történt meg. Az épület kívül és belül is akadálymentesítve let, illetve 1 db akadálymentes parkoló is kialakításra került. Az épület végéhez tetővel fedett új épületrész lett hozzáépítve, melyben egy akadálymentesen használható illemhely és egy többfunkciós tér került kialakításra. A tér egy részében mezőgazdasági eszközöket bemutató kiállítótér, a másik részében kemencés főzőhely és foglalkozások, étkezések céljára szolgáló tér lesz található.

A közösségi tér téglaburkolatot kapott, az épületek világítása pedig fali és mennyezeti lámpákba szerelt energiatakarékos LED fényforrással történik. Az elektromos energia előállítására napelemek kerültek felszerelésre. Az építtetés és az eszközbeszerzés értéke nem érte el a közbeszerzési értékhatárt, így közbeszerzési eljárás lefolytatására nem került sor. A kivitelezési munkát a Joma Kvent Kft nyerte el legkedvezőbb árajánlatával. 2013. március közepén láttak neki a munkálatoknak és 2013. május közepén az építési munkák be is fejeződtek. Elsősorban helyi,  székkutasi lakosokat alkalmaztak az építkezés során.

A falumúzeum berendezésében és szakmai programjának megtervezésében, kivitelezésében a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ, az Emlékpont Múzeum illetve a Csongrád Megyei Levéltár Hódmezővásárhelyi Levéltára is közreműködik. Az elkészült falumúzeum várhatóan 2013. októberében lesz átadva a nagyközönség részére egy 2 napos nyíltnap keretében, melyre a támogató képviselőit, a helyi sajtót, helyi önkormányzat és intézményeinek képviselőit, lakosságot illetve a partnereket tervezzük meghívni.  A második napra interaktív gazda bemutatót, helyi gazdák termékeiből kóstolót, gyermekprogramokat, gyermekvetélkedőket és kézműves játszóházat tervezünk szervezni. 

   

 

 

 

 

http://promenad.hu/cikk/helytorteneti-muzeummal-gazdagodott-szekkutas-134091

http://vasarhely.hir24.hu/vasarhely/2013/10/06/szekkutas-multja-eledt-ujja/

http://szekkutas.hu/galeria/245/Szekkutasi-Emlekhaz-unnepelyes-atadasa

http://szekkutas.hu/article/984/Szekkutasi-Emlekhaz-nyitva-tartasa

Kapcsolódó galéria


« 2020. Október »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Rendelje meg Ön is!
Pályázatok a településen